«Ο Κοτζιάς και το τρένο» επιμέλεια Στρατής Ηλιάκης


«Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο Πρωθυπουργός και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος», ήταν το πρώτο tweet του Νίκου Κοτζιά μετά την αποδοχή της παραίτησής του από τον Αλέξη Τσίπρα.

Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών αναλαμβάνει, για το επόμενο διάστημα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών».  Σε δήλωση που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως δεν θα ανεχθεί «καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας».

Η παραίτηση Κοτζιά έρχεται να συμπληρώσει το παζλ της ενδοκυβερνητικής αναστάτωσης των τελευταίων ημερών. Οι σχέσεις Κοτζιά- Καμμένου- Μαξίμου ήταν τεταμένες. Το ταξίδι του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ, οι επανειλημμένες δηλώσεις του κατά της «Συμφωνίας των Πρεσπών» και οι απειλές για άρση της εμπιστοσύνης του προς την Κυβέρνηση ήταν οι κυριότερες αιτίες για να ξεσπάσει ενδοκυβερνητική κρίση. Αποκορύφωμα της έντασης ήταν η σύγκρουση, στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης,  μεταξύ του Υπουργού Άμυνας και του πρώην Υπουργού Εξωτερικών. Ωστόσο, η βασική αιτία της σύγκρουσης δεν φαίνεται να είναι η διαφωνία του Πάνου Καμμένου με την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά το ζήτημα των «μυστικών κονδυλίων» του ΥΠ.ΕΞ και του Υ.ΕΘ.Α.  Συγκεκριμένα, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών είχε αναλάβει πρωτοβουλία κι αναζητούσε κοινοβουλευτική πλειοψηφία προς ψήφιση νόμου κοινοβουλευτικού ελέγχου των «μυστικών κονδυλίων» όλων των υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Mε αυτή την πρωτοβουλία φέρεται να διαφώνησε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος αντίστοιχα κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά για παρατυπίες στη διαχείριση των κονδυλιών του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς θεώρησε ότι το Μαξίμου δεν τον υποστήριξε σε αυτή την αντιπαράθεση και έφυγε νωρίτερα από την λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, κατευθυνόμενος προς το Προεδρικό Μέγαρο για να συναντήσει τον Προκόπη Παυλόπουλου. Η παραίτηση του φημολογούνταν από το πρωί της Τετάρτης και επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου: «το τρένο προχωρά, όποιος δε θέλει να φτάσει στον προορισμό και όποιος δυσφορεί στη διαδρομή κατεβαίνει». Και ο Κοτζιάς κατέβηκε –ή τον κατέβασαν(;)- από το τρένο.

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να «θυσιάσει» τον Υπουργό Εξωτερικών του, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει την κυβερνητική πλειοψηφία, με ενδεχόμενη ρήξη των σχέσεών του με τον Πάνο Καμμένο. Μία επιλογή που μπορεί να αξιολογηθεί ποικιλοτρόπως. Το ζητούμενο είναι, εάν η κυβερνητική κρίση εκτονώθηκε ή εάν ακολουθήσουν και νέες εντάσεις με νέες αποχωρήσεις. Η ώρα ψήφισης της «Συμφωνίας των Πρεσπών» πλησιάζει, ενώ οδεύουμε και στις πολλαπλές κάλπες, όπου ο καθένας
–πόσο μάλλον οι ΑΝ.ΕΛ με τα πτωτικά τους ποσοστά- επιθυμεί να δημιουργήσει ένα ελκυστικό προεκλογικό αφήγημα.

Το βέβαιο είναι πως κατέβηκε από το «κυβερνητικό τρένο» ένα πρόσωπο που ταυτίστηκε με την διπλωματική, εξωτερική πολιτική των τελευταίων τρεισήμισι ετών, διαπραγματεύτηκε και έφερε σημαντικές διακρατικές συμφωνίες στο προσκήνιο. Ένας βασικός Υπουργός της Κυβέρνησης Τσίπρα που αφήνει πίσω του πλούσιο έργο –ανεξάρτητα από το εάν κρίνεται θετικά ή αρνητικά.

Τα ερωτήματα για τα επόμενα βήματα του κυβερνητικού συνασπισμού ποικίλουν, ενώ οι συζητήσεις και οι κριτικές, εντός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, για την συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ, εντείνονται.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ


Σχόλια αναγνωστών

Κάντε ένα σχόλιο

Το e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα απαιτούμενα πεδία συμβολίζονται με *


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST

Background