“Nerium park” η ζωή των ψευδαισθήσεων και το αληθινό δράμα του ανθρώπου επί σκηνής

"Nerium park" η ζωή των ψευδαισθήσεων και το αληθινό δράμα του ανθρώπου επί σκηνής

Mε τις ολόλευκες  κουρτίνες να σύρονται από τη μια άκρη στην άλλη, στις τέσσερις πλευρές που οριοθετούν το διαπερατό σκηνικό “δια χειρός” του Γρηγόρη Καραντινάκη, της παράστασης “Nerium Park” του Josep Maria Miro στο θέατρο 104 και λειτουργούν ως παύση ανάμεσα στις ενότητες του πως εξελίσσεται η ζωή στο καινούργιο τους σπιτικό, η Μάρτα και ο Ζεράp είναι οι ήρωες που μπαλατσάρουν ανάμεσα στην ένωση και το χωρισμό, την ηρεμία και τη σύγχυση, το πραγματικό και το φαντασιακό. Είναι εκείνα τα πρόσωπα με τα οποία το κοινό της εποχής μας εντοπίζει τόσα πολλά τελικά στοιχεία για να ταυτιστεί.

Πρόκειται για ένα νεαρό ζευγάρι που ενσαρκώνει το πλαίσιο των διαπροσωπικών σχέσεων μέσα σε μια εποχή που από τη μια στοχεύει σε μια καλύτερη οικονομική ευμάρεια, από την άλλη δεν παρέχει καμία εγγύηση για αυτήν, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο και το ο,τιδήποτε επενδύεται πάνω στον υλικό κόσμο αυτής και πλούτο. Οι ανθρώπινες σχέσεις, πιο εύθραυστες από ποτέ, τείνουν να εξαρτώνται από τις οικονομικές συνθήκες, να δοκιμάζονται από αυτές αλλά και να αποδομούνται τελικά όταν απουσιάζει η πραγματική επιθυμία για ζωή και ουσιαστική σύνδεση με τον άλλο.

Η Μάρτα (στο ρόλο της οποίας η Βιργινία Ταμπαροπούλου), μια γυναίκα που την απασχολεί η προσωπική και επαγγελματική της ανέλιξη εμφανίζεται ως το σκληρό πρόσωπο  της σχέσης που δεν ικανοποιείται εύκολα και δεν επιτρέπει στον εαυτό της να αφεθεί στο ρομαντισμό και τις ανασφάλειες του συντρόφου της. Ο Ζεράρ (στο ρόλο του οποίου ο Αστέριος Πελτέκης) από την άλλη , τις περισσότερες φορές την προσεγγίζει με περίσσεια ευαισθησία και μέσα στο ολοκαίνουργιο τους διαμέρισμα, προσπαθεί να εδραιώσει και τη δική του παρουσία δίπλα στο στιβαρό «είναι» της συζύγου του. Το αιώνιο ασυνείδητο παιχνίδι των ερωτικών σχέσεων, του ποιος θα εξουσιάσει πάνω στον άλλο χωρίς να καταλύεται η συμβίωση, κορυφώνεται όταν ο Ζεράρ έρχεται αντιμέτωπος με το δεύτερο πιο στρεσσογόνο ζήτημα στη ζωή ενός ανθρώπου, την απώλεια της δουλειάς του. Στο σημείο αυτό, οι ισορροπίες ολοένα και ανατρέπονται και τον καθιστούν τόσο ευάλωτο που αναγκάζεται να κατασκευάσει μια δική του φαντασιακή διέξοδο όχι μόνο για να αποφορτίζεται από αυτήν την τόσο ψυχοπιεστική συνθήκη της ανεργίας  αλλά και για να προσπαθεί να εγείρει στη  μέχρι τότε ανάλγητη σύζυγο του την ενσυναίσθηση.
"Nerium park" η ζωή των ψευδαισθήσεων και το αληθινό δράμα του ανθρώπου επί σκηνής

Δυστυχώς όμως, ούτε το υπερπολυτελές οικιστικό συγκρότημα με την πισίνα, το πάρκο με τις πικροδάφνες, και όλες τις ανέσεις δεν είναι αρκετά για να την κρατήσουν δίπλα σε έναν άντρα που μέρα με τη μέρα ευνουχίζεται όλο και πιο πολύ και που μάλλον επιθυμεί μια ζωή πέρα από τα στεγανά του καπιταλιστικού βίου, εκεί δηλαδή όπου μπορείς να είσαι ευτυχισμένος ακόμη και μένοντας μέσα σε μια αποθήκη αλλά γεμάτος από συναισθήματα και ανθρωπιά, εκτιμώντας ακόμη και τα πιο απλά πράγματα στη ζωή όπως την ανατολή του ηλίου.

Η Μάρτα ως “πρέσβειρα” της ζωής που ακουμπάει στα θεμέλια του υλισμού και του στείρου πραγματικού του Εγώ, δε συνειδητοποιεί παρά αργά πόσο φαλλοφόρος και φάουσα καταλήγει με τη συμπεριφορά και στάση της απέναντι στη ζωή και στον ίδιο το σύντροφο της.

Η κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική ρυμουλκεί προς την επιφάνεια κάθετι που διακυβεύεται στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου όπως η ψυχική του κατάσταση , η ικανότητα του να συνδέεται με το συναίσθημα του και με του άλλου, η αντοχή του στη ματαίωση, η δραπέτευση του από τις κοινωνικές επιταγές για νόρμες και το υλιστικό πρόσταγμα των ημερών μας, η δυνατότητα του να αισθάνεται ασφαλής να απελευθερώνει το παιδί εκείνο που βρίσκεται μέσα του και μπορεί να απολαύσει τα πιο απλά αλλά και συνάμα τα μη εξαγοράσιμα πράγματα σε αυτή τη ζωή. Είναι το αληθινό δράμα του σημερινού ανθρώπου. Η ψευδαίσθηση του ότι μπορεί να υποκαταστήσει τις ψυχικές του ανάγκες με τη δημιουργία υλικών και να βγει “ζωντανός” όταν όλη αυτή η πλάνη καταρρεύσει…

Θεοδώρα Παπαγεωργίου

“Ραδιόστομοι” – ΠΑΡ. 16:00-18:00


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST