“Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα” μια παράσταση αφήγηση του κοινωνικοπολιτικού πλαισίου που ζούμε

"Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα" κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Τέχνης στη σκηνή Φρυνίχου

Η τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του σατυρικού περιοδικού “Charlie Hebdo” στο Παρίσι γίνεται αφορμή για την συγγραφή του τελευταίου θεατρικού έργου του Γιάννη Καλαβριανού «Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα» που γράφτηκε το 2015 και παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο τέχνης στην οδό Φρυνίχου.

Από ένα γεγονός του σήμερα ξεκινά το έργο με την τοποθέτησή μας στην Κεντρική πλατεία του Βερολίνου το έτος 1540 Μεγάλη Δευτέρα. Εκεί συναντάμε τον ήρωα του έργου Μίχαελ Κόλχαας, ήρωας εμπνευσμένος από την ομώνυμη νουβέλα του Χάινριχ Φον Κλάιστ, καθώς σβήνει το μήνυμα υποδοχής του κόσμου:

«Έζησε, τραγούδησε και υπέφερε σε ζοφερές και δύσκολες στιγμές, αναζήτησε τον θάνατο εδώ και βρήκε την αθανασία»

Ο νέος άρχοντας Βαρόνος Βέντσελ Φον Τρόνκα τοποθέτησε σύνορα μεταξύ Βραδενβούργου και Σαξονίας, ο Μίχαελ Κόλχαας επιθυμεί να επισκεφτει τη μεγάλη ζωοπανήγυρη της Σαξονίας ώστε να πουλήσει τα άλογα του. Άμεσα έρχεται αντιμέτωπος με την παρεμπόδιση της διέλευσης του και των αλόγων του και ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να καταφέρει να φτάσει στον προορισμό του. Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αναγκάζεται να αφήσει ως εγγύηση τα δυο καλύτερά του μαύρα άλογα μέχρι να εξασφαλίσει την άδεια. Στη διάρκεια της αναζήτησης κατανοεί πως το αίτημα είναι παράλογο και πως κανείς από τους αρμοδίους δεν είναι ενήμερος για τις αποφάσεις του νέου άρχοντα, ζητώντας λοιπόν τις απαραίτητες βεβαιώσεις επιστρέφει για να παραλάβει τα άλογα του και να συνεχίσει το δρόμο του.

Μόλις επιστρέφει συνειδητοποιεί πως τα άλογα του δεν έχουν λάβει τη φροντίδα που έπρεπε με αποτέλεσμα να έχουν γίνει αδύναμα και μη άξια για πώληση.

Αποφασίζει λοιπόν να κινήσει γη και ουρανό ώστε να αποζημιωθεί για την αδικία που υπέστη.

Αφήνει πίσω το σπίτι του και την οικογένεια του νιώθοντας απροστάτευτος και αδικημένος και αποφασίσει να φτάσει μέχρι το τέλος για να διεκδικήσει την αποζημίωση για την κακοποίηση του εργάτη του Χέρχε, την επιστροφή των αλόγων του στον ίδιο καθώς και την πλήρη αποκατάστασή τους στην αρχική άριστή κατάστασή τους. Στο διάβα του το αίτημα του βρίσκει οπαδούς και με την δύναμη που δίνει η πίστη στην αδικία ξεκινά μια επανάσταση. Ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με την αφήγηση μιας ιστορικής καταστροφής η οποία ξεκινά από μια αδικία αλλά φτάνει στην τρομοκρατία.

Στην μιαμιση ώρα της παράστασης οι 4 ηθοποιοί ( Γιώργος Γλάστρας, Χριστίνα Μαξούρη, Μάνος Πατεράκης, Γιώργος Σαββίδης ) ντυμένοι με τα κουστούμια της Εύης Τσαμπάση θυμίζοντας άλογα διηγούνται την ιστορία εναλλάσσοντας ρόλους κινούμενα στο χώρο διαρκώς αλλάζοντας χώρους και τόπους μαγικά ( επιμέλεια κίνησης : Αλεξία Μπεζίκη ) .

Ο Γιάννης Καλαβριανός για άλλη μια φορά μας μεταφέρει σε ένα ιστορικό πλαίσιο του παρελθόντος και καταφέρνει να αναδείξει τις βασικές αρχές και αξίες για τη θεμελίωση μιας κοινωνίας και να τονίσει τη σημασία τους για την εύρωστη λειτουργία της.

Το ερώτημα εάν η αυτοδικία φέρνει αποτέλεσμα ,το που ξεκινά και που σταματά το λογικό και το παράλογο, τα καθημερινά τεταμένα γεγονότα μεταξύ κράτους και πολιτών είναι ερωτήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά και θα ερχόμαστε για αιώνες ακόμα.

Βγαίνοντας από την αίθουσα σκέφτεται κανείς πως είδε μια παράσταση που βασισμένη στα όσα μας απασχολούν στους 4 τοίχους του σπιτιού μας αφηγείται όλο το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο ζούμε.

Μουσικός επι σκηνής: Θοδωρής Οικονόμου

γράφει η Έφη Κουφοπούλου “Παιχνίδι είναι” ΤΕΤ. 22:00-24:00


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST