Kaleo…πολλά υποσχόμενη, ποιοτική ουσία

Kaleo...πολλά υποσχόμενη, ποιοτική ουσία

KALEO: Πολλά υποσχόμενη, ποιοτική ουσία

Τους Kaleo δεν έτυχε να τους δω το 2017, παρόλο που ο παιδικός μου φίλος ο Φαίδων έκανε ό,τι μπορούσε για να με μεταπείσει να τον πλαισιώσω. Πέντε χρόνια αργότερα, με λίγο καλύτερη μα όχι πλήρη άποψη για εκείνους, ήμουν πιο διαλλακτικός, αν και χρειάστηκε βαθύτατος διαλογισμός για να βγω από το δίλημμα «ΟΑΚΑ ή Τεχνόπολη».

Kaleo...πολλά υποσχόμενη, ποιοτική ουσία

Εντάξει, το κόβω. Παραδέχομαι ότι, αν δεν είχα ερωτευτεί, θα έβλεπα Scorpions και Alice Cooper. Ωστόσο, ήμουν βέβαιος ότι, πηγαίνοντας στο Γκάζι, δεν θα το μετάνιωνα και επιβεβαιώνω στο post-game ότι πράγματι η επιλογή μου με δικαίωσε.

Δεν θα κάτσω να αναλύσω ούτε το ποιοι είναι οι Kaleo, ούτε ποια τραγούδια έπαιξαν. Τόσο διότι δεν είμαι ο κατάλληλος να το κάνω όσο κυρίως διότι δεν χρειάζονται την παραμικρή σύσταση μετά από δέκα χρόνια δυναμικής παρουσίας στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας.

Αυτό που θα αφήσω σαν λιτό σχόλιο είναι ότι οι Ισλανδοί εφάρμοσαν μπροστά στα μάτια μας τη σημασία πίσω από το διαδεδομένο ανά τον κόσμο τραγούδι τους «Hot Blood», που συμβολίζει έναν νεαρό άνδρα, διαφορετικό από τους άλλους, που εισβάλλει στη μουσική βιομηχανία με διάθεση να προσφέρει, αντιμετωπίζοντας όμως και μεγάλες δυσκολίες. Στο πρόσωπο αυτού του άνδρα, βάλε τους ίδιους τους Kaleo.

Το να κερδίσεις το σύγχρονο μουσικό κοινό με τρόπο απλό, ουσιαστικό και απέριττο, χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού, ξέρεις, εύκολο δεν είναι. Τα ερεθίσματα πλέον είναι χαοτικά και, στην εποχή της εικόνας, είναι τεράστια πρόκληση να πείσεις μόνο με τη φωνή και τη μουσική σου. Οι Kaleo είναι ένα συγκρότημα που ασχολείται με την ουσία. Δεν εμφανίστηκαν για να εντυπωσιάσουν. Εμφανίστηκαν απλά για να παίξουν και να συγκινήσουν με το έργο τους.

Kaleo...πολλά υποσχόμενη, ποιοτική ουσία

Για μένα ήταν και ένα ραντεβού καλύτερης γνωριμίας με το συγκρότημα, καθώς ουδέποτε έτυχε να εμβαθύνω ιδιαίτερα και μάλιστα υπήρχαν κομμάτια της setlist που τα άκουγα για πρώτη φορά. Πολλές φορές αυτού του είδους οι γνωριμίες είναι και οι καλύτερες. Αυτό που σίγουρα μου έμεινε και θα με βάλει σε μία διαδικασία να τους αντιμετωπίσω με ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό είναι η μουσική τους ευελιξία. Ο κορμός του blues rock ουδέποτε εγκαταλείπεται, αλλά οι Kaleo δείχνουν το θάρρος να πειραματιστούν μουσικά, κάτι που πάντοτε θαύμαζα και με γοήτευε σε μπάντες. Και με αυτόν τον τρόπο απέδειξαν και αποδεικνύουν ότι είναι πράγματι ένα συγκρότημα που έχει ειλικρινή διάθεση να προσφέρει και να αφήσει σημαντική κληρονομιά στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία.

Για όποιον επίσης έχει την παραμικρή αμφιβολία, η ποιότητα -φωνητική και μουσική- που ακούτε στο CD, το Spotify, το βινύλιο ή οπουδήποτε, είναι η ίδια και στο live. Δεν εξεπλάγην, ήμουν σίγουρος. Απλά το λέω, ρε παιδί μου, γιατί δεν το συναντάς πάντα και παντού.

Να κλείσω και με την κακία μου, δεν θα κρατηθώ. Η setlist των Ισλανδών περιελάμβανε συνολικά 14 τραγούδια, ήτοι πάνω από το 50% των κομματιών που έχουν γράψει γενικά. Fair enough που λέμε και στην Αιγείρα και τους ευχαριστούμε. Ας το έχουμε ωστόσο και λίγο στο μυαλό μας σαν τροφή για σκέψη για άλλες μπάντες με τριπλάσια και τετραπλάσια καριέρα που ζητούν 50 και 60€, αλλά παίζουν αντίστοιχο αριθμό τραγουδιών στα live τους ξεπετώντας με στυγνό επαγγελματισμό ένα κοινό που δεν του τρέχουν και από τα μπατζάκια.

Υπάρχουν λοιπόν καλλιτέχνες -και πολύ μεγάλα ονόματα- που τους έδωσα και μία και δύο ευκαιρίες, αλλά δεν με γέμισαν. Και προφανώς τρίτη δεν θα πάρουν. Οι Kaleo με έκαναν να πω ότι «ναι, θα ξαναπάω». Να ‘ναι καλά και ο Street Radio να βάζει το χεράκι του…

γράφει ο Μάριος Μάντζος “Ένας και ένας δύο” ΠΑΡ.18:00-20:00


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST