“Η Ζωή…Χαρισάμενη του Κώστα Τσιάνου είναι μία παράσταση που θα σε συγκλονίσει”

"Ζωή χαρισάμενη" του Κώστα Τσιάνου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Από Μηχανής θέατρο

“Ζωή… Χαρισάμενη” του Κώστα Τσιάνου στο Από Μηχανής Θέατρο

Δευτέρα βράδυ, στον πεζόδρομο της Ακαδήμου, περιμένουμε να ξεκινήσει η παράσταση «Ζωή χαρισάμενη», ενώ τίποτα δεν μας προϊδεάζει γι’ αυτό που θα βιώσουμε… Το έργο έχει λάβει ήδη εξαιρετικές κριτικές, αλλά εγώ πάντα κρατάω «μικρό καλάθι»!

Μπαίνοντας στο χώρο της παράστασης, το σκηνικό απλά υπέροχο! «Ωραία αρχή» σκέφτομαι. Το προσωπικό πολύ εξυπηρετικό, τα καθίσματα βολικά, όλα δείχνουν ότι θα είναι όλα όμορφα.

Η παράσταση ξεκινά, τα φώτα ανάβουν, μπροστά μας βρίσκεται ξαφνικά ένα ανθρώπινο κουρέλι και η ιστορία αρχίζει να ξεδιπλώνεται. Για την επόμενη μιάμιση ώρα δεν μπορούσα να πάρω τα μάτια μου από πάνω της! Ήμουν τόσο απορροφημένη, μπήκα τόσο μέσα στην υπόθεση, στην καρδιά της, αισθάνθηκα τον πόνο, τη λύπη, τη χαρά της. Είδα μπροστά μου τη γυναίκα, τη μητέρα, την απόκληρη, την Αγία, τη Ζωή την ίδια…

Ειλικρινά, δεν θυμάμαι να έχω συγκλονιστεί ποτέ έτσι από ένα μονόλογο. Ένας μονόλογος μια λαϊκής γυναίκας, που μίλαγε για τα πιο σοκαριστικά πράγματα με μια αφοπλιστική απλότητα και φυσικότητα. Μια γυναίκα, που είχε στερηθεί τα βασικά, γι΄ αυτό και μπόρεσε να επιβιώσει μέσα στο τίποτα. Το κείμενο του Κώστα Τσιάνου περιγράφει μοναδικά τη ζωή της ηρωΐδας, η οποία πέρασε “Δια Πυρ(αι) ός και σιδήρου” από τη μέρα που την βρήκαν νεογέννητη σαν “πεταμένο σκατό” στο κατώφλι κάποιου χωριάτικου σπιτιού. Πότε από δω, πότε από κει κατέληξε, πάμφτωχη κι αγράμματη, παραδουλεύτρα σε οίκο ανοχής. Αστεφάνωτη και με παιδιά νόθα έζησε μια “Ζωή…χαρισάμενη” ανάμεσα σε πόρνες, σωματέμπορους, μαυραγορίτες, προδότες και μ΄ όλα τ΄αποβράσματα της κοινωνίας. Γνώρισε τη δικτατορία του Μεταξά, τον πόλεμο, την κατοχή, τον εμφύλιο και όλη τη ζοφερή μετεμφυλιακή περίοδο.

Σ’ αυτό το σημείο όμως, επιβάλλεται να αναφέρω ότι την παράσταση κλέβει η ερμηνεία αλλά και η φωνή της Αγγελικής Λεμονή, που δίνει σάρκα και οστά στη «Ζωή». «Καμιά άλλη ηθοποιός δεν θα μπορούσε να παίξει αυτόν τον γιγαντιαίο ρόλο, να σηκώσει στους ώμους της, ένα συγγραφικό άτλαντα, εκτός από την Αγγελική Λεμονή», ανέφερε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και πραγματικά έχει πολύ δίκο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι της απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο Ερμηνείας γυναικείου ρόλου, γι’ αυτό το έργο.

Εν κατακλείδι, είδαμε μια συγκλονιστική θεατρική παράσταση, με πολύ συναίσθημα και γέλιο, αλλά πάνω απ΄ όλα ανθρωπιά, σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα.

Μην τη χάσετε!

γράφει η Χριστίνα Κοτσοβόλου “La musica del mondo” ΠΕΜ. 20:00-22:00


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST