“Η προτελευταία ημέρα του Release ήταν… επική!” γράφει η Χριστίνα Κοτσοβόλου

"Η προτελευταία ημέρα του Release ήταν... επική!" γράφει η Χριστίνα Κοτσοβόλου

Πέμπτη 21 Ιουλίου ήταν η προτελευταία ημέρα του Realease Athens για το 2022 και αυτό που ζήσαμε ήταν πέρα από κάθε φαντασία. Παρά την μεγάλη, ομολογουμένως, ζέστη, πολύς κόσμος έφτασε από νωρίς στον χώρο, να πιάσει “κάγκελο”. Συνήθως, σε τέτοιες συναυλίες ο πολύς κόσμος έρχεται αργότερα, όταν πλησιάζει η στιγμή για τα μεγάλα ονόματα. Όχι όμως αυτή τη φορά, πράγμα που δείχνει ότι αγαπημένοι του κοινού ήταν και τα ελληνικά συγκροτήματα που άνοιξαν την ημέρα.

"Η προτελευταία ημέρα του Release ήταν... επική!" γράφει η Χριστίνα Κοτσοβόλου

Στις 5:25 ξεκίνησαν οι “The Silent Rage” και αποδείχθηκαν η ιδανική επιλογή για το ξεκίνημα. Οι Αθηναίοι, με τον Μιχάλη Ρινακάκη στα φωνητικά, έπαιξαν με δυνατό ήχο και πολύ κέφι και μας έβαλαν για τα καλά στο κλίμα.

"Η προτελευταία ημέρα του Release ήταν... επική!" γράφει η Χριστίνα Κοτσοβόλου

Επόμενοι οι “Enemy of Reality”, που εμφανίστηκαν εν μέσω χειροκροτημάτων. Αγαπημένοι του ελληνικού κοινού και εξαιρετικοί εκπρόσωποι του ελληνικού συμφωνικού μέταλ, μάγεψαν, με την Ηλιάνα Τσακιράκη να είναι εξαιρετική τόσο φωνητικά όσο και επικοινωνιακά. Η επιλογή τους, δε, να κλείσουν το σετ με τη διασκευή τους στο “Την Πατρίδα μ’ έχασα” τους δικαίωσε πλήρως, αποσπώντας τα χειροκροτήματα και τη συγκίνηση του κοινού.

"Η προτελευταία ημέρα του Release ήταν... επική!" γράφει η Χριστίνα Κοτσοβόλου

Ντάλα ο ήλιος, η ζέστη αφόρητη, ο κόσμος ολοένα και περισσότερος και έρχεται η στιγμή να κάνουν τη σκηνή δική τους οι “Epica”. Οι Ολλανδοί όμως “δεν μασάνε” από ήλιο ούτε από ζέστη, ήρθαν και τα έδωσαν όλα! Εξάλλου, οι Epica έχουν φανατικό κοινό στη χώρα μας εδώ και πολλά-πολλά χρόνια! Η εμφάνιση τους άκρως επαγγελματική. Η πανέμορφη Simone Simons αέρινη μέσα στο λευκό της φόρεμα, ανέμιζε τα κόκκινα μαλλιά της και γέμιζε τον αέρα με την καταπληκτική φωνή της. Αλήθεια, πόσο εύκολη κάνει να ακούγεται μια κραυγή στο φεγγάρι, τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι από κάτω ξελαρυγγιαζόμαστε… Το Cry for the moon ήταν μια από τις (αναμενόμενα) υπέροχες στιγμές της εμφάνισης της μπάντας. Μια ακόμα όμως υπέροχη (και μη αναμενόμενη) στιγμή ήταν όταν ο Coen Janssen (πλήκτρα) έκανε crowdsurfing στο κοινό, παίζοντας παράλληλα τα ιδιαίτερα πλήκτρα του. Στο “Beyond the Matrix” και μετά από προτροπή της Simone (όχι ότι χρειαζόταν δηλαδή, αλλά λέμε…), όλο το κοινό χοροπηδούσε στους ρυθμούς του Epica Aerobics! Στο κλείσιμο με το “Consign To Oblivion” είχαμε και προτροπή για wall of death από τη Simone, στο οποίο ειδικά οι νεαρότεροι του κοινού ανταποκρίθηκαν δεόντως. Και πόσες φορές δεν ακούσαμε από την ίδια “Efharisto”…!

"Η προτελευταία ημέρα του Release ήταν... επική!" γράφει η Χριστίνα Κοτσοβόλου

Η πολύ θερμή υποδοχή του κόσμου στην, πραγματικά, άρτια εμφάνιση της μπάντας, έδωσε πολλά χαμόγελα ικανοποίησης σε όλους τους, αλλά ιδιαίτερα στον mastermind Mark Janssen, που δήλωσε “Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αρέσετε στον Ντίκινσον. Είστε φανταστικοί!” Εδώ δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια νομίζω…..

SETLIST

Alpha -Anteludium (Intro)
Abyss Of Time -Countdown To Singularity
The Essence Of Silence
Victims Of Contingency
Unchain Utopia
The Skeleton Key
Cry for the Moon
Sancta Terra
The Obsessive Devotion
Code Of Life
Beyond The Matrix
Consign To Oblivion

"Η προτελευταία ημέρα του Release ήταν... επική!" γράφει η Χριστίνα Κοτσοβόλου

Οι Blind Guardian είναι μια σταθερή αξία στο χώρο της μέταλ, εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια. Φέτος γιορτάζουν τα τριάντα χρόνια από την κυκλοφορία του Somewhere Far Beyond, του εμβληματικότερου, ίσως, άλμπουμ τους και βρέθηκαν κι εδώ να γιορτάσουν αυτή τους την επέτειο. Οι φανατικοί υποστηρικτές της μπάντας είχαν κατακλύσει το χώρο, μετρώντας πια μερικές χιλιάδες κόσμου. Ο Hansi Kursch ήταν ιδιαίτερα επικοινωνιακός, ίσως λίγο παραπάνω απ’ ότι χρειαζόταν, και αρκετές φορές φάνηκε να συγκινείται από την τόσο ένθερμη ανταπόκριση του κοινού. Το sing along του κοινού στο “The Bard’s Song – In The Forest” είναι μια μοναδική συναυλιακή στιγμή πάντα, κάτι που θα βιώσεις μόνο σε ένα live των Blind Guardian. Αλλά και το κλείσιμο του Valhalla με το εμβληματικό ρεφραίν και το (πολύ) μακροσκελές sing along του κοινού (δεν ξέρω, αλήθεια, πόσα λεπτά το τραγουδούσαμε!). “Valhalla – Deliverance. Why’ve you ever forgotten me” θα ηχεί στ’ αυτιά μου για πολύ καιρό ακόμα…..

SETLIST

Into The Storm
Welcome To Dying
Somewhere Far Beyond
Time What Is Time
Journey Through The Dark
Black Chamber
Theatre Of Pain
The Quest For Tanelorn
Ashes To Ashes
The Bard’s Song – In The Forest
The Bard’s Song – The Hobbit
The Piper’s Calling
Somewhere Far Beyond

Encore:

Mirror Mirror
Valhalla

"Η προτελευταία ημέρα του Release ήταν... επική!" γράφει η Χριστίνα Κοτσοβόλου

Στις έντεκα, το τεράστιο banner με το λογότυπο των Sabaton που καλύπτει τη σκηνή αρχίζει να σηκώνεται, υπό τους ήχους των προβλεπόμενων ηχογραφημένων εισαγωγών και οι Sabaton ορμάνε στη σκηνή με το Ghost Division. Πολεμική ατμόσφαιρα, με φλογοβόλα να πετάνε φωτιές πάνω από 2 μέτρα, εκρήξεις και πυροτεχνήματα, η μπάντα να βρίσκεται πίσω από τα χαρακώματα και τα ντραμς να είναι στημένα πάνω σ’ ένα τανκ. Και στο video wall να παίζουν διάφορα, ανάλογα με το κομμάτι κάθε φορά. Εντάξει, εδώ τα είδαμε όλα! Όσο για το κοινό, αν τα έδωσε όλα σε όλους τους προηγούμενους, τώρα έδωσε και το κατιτίς παραπάνω που είχε ξεμείνει κάπου! Ο ήχος εξαρετικός, όπως αρμόζει εξάλλου σε μπάντα τέτοιου επιπέδου. Να και ο Κόκκινος Βαρώνος και καπάκι το Attack of the Dead Men, με καπνογόνο και αντιασφυξιογόνες μάσκες επί σκηνής! Όταν, δε, έφτασε η ώρα για το “δικό μας” Sparta, οι ιαχές Ου-Χα κατέκλυσαν το χώρο, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στα ύψη! Υπέροχο και το Christmas Truce, με το οποίο τελείωσε το main set, αν και το χριστουγεννιάτικο τραγούδι με φόντο χιόνια και χριστουγεννιάτικο δέντρο, εν μέσω καύσωνα, ήταν κάπως..!

"Η προτελευταία ημέρα του Release ήταν... επική!" γράφει η Χριστίνα Κοτσοβόλου

Περνάμε πια στο encore, με το Primo Victoria πρώτο κομμάτι και περιττό να σας πω τι έγινε από κάτω! Αλήθεια, “δεν περιγράφω άλλο….”! Επόμενο ήταν το Swedish Pagans, όπου ένας νεαρός δίπλα μου κάθησε κάτω τραβώντας κουπί και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τον ακολούθησαν μερικές δεκάδες ακόμα, δημιουργώντας στο κέντρο του κόσμου, μπροστά από τη σκηνή, μια εικονική γαλέρα…. To Hell and Back ήταν το τρίτο κομμάτι του πρώτου encore, και πραγματικά πήγαμε στην κόλαση και ξαναγυρίσαμε! Και, φυσικά, είχαμε και δεύτερο encore, γιατί χωρίς Coat of Arms δεν σας αφήνουμε να φύγετε φίλοι μας!

"Η προτελευταία ημέρα του Release ήταν... επική!" γράφει η Χριστίνα Κοτσοβόλου

Εμφανής σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας, ήταν η ικανοποίηση της μπάντας από την, πραγματικά υπέροχη, ανταπόκριση του κόσμου. Οι δυο ηγετικές μορφές του πολεμοχαρούς σχήματος δεν παρέλειψαν να «υποκλιθούν» σε τούτη τη λατρεία που το ελληνικό κοινό τους επιφυλάσσει ξανά και ξανά. «Κάθε φορά που μας καλείτε στη χώρα σας είστε και περισσότεροι, σε μεγαλύτερους χώρους. Μήπως θα έπρεπε λοιπόν να ερχόμαστε συχνότερα;» είπε φανερά ενθουσιασμένος ο φουσκωτός Joakim. Όσο για την κινητήριο δύναμη της διμοιρίας των πέντε, ο Par μας μίλησε άπταιστα ελληνικά που ομολόγησε πως μαθαίνει εντατικά. “Οι φίλοι μου τώρα δεν καταλαβαίνουν τι λέω” και “Ας όψεται η ελληνική κουλτούρα” είπε μεταξύ άλλων ο άνθρωπος! Θεούλης!

SETLIST

Ghost Division
Stormtroopers
Great War
The Red Baron
Bismarck
The Attack Of The Dead Men
Soldier Of Heaven
Steel Commanders
Carolus Rex
Night Witches
Dreadnought
The Last Stand
Sparta
Christmas Truce

Encore:

Primo Victoria
Swedish Pagans
To Hell And Back

Encore 2:

Coat of Arms


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST