Έφη Αχτσιόγλου: Τον Ιανουάριο του 19’ η πρώτη αύξηση στον κατώτατο μισθό -Δεν είναι αναγκαίες οι περικοπές στις συντάξεις.


επιμέλεια : Στρατής Ηλιάκης (Homo Politicarius – ΠΕΜ. 16:00-18:00)

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ANT1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου παραχώρησε, την Δευτέρα το βράδυ, η «Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», Έφη Αχτσιόγλου.

Περικοπές συντάξεων

«Δεν είναι αναγκαίο ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά» το μέτρο περικοπής της προσωπικής διαφοράς, τόνισε η Υπουργός.

Ως προς το δημοσιονομικό σκέλος, ανέφερε πως τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να επιτευχθούν δίχως νέες περικοπές στις συντάξεις, αλλά και διαρθρωτικά, το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

«Έχουμε μία μελέτη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μέχρι το 2070», είπε η κ.Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι η μελέτη είναι εγκεκριμένη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Υπενθυμίζουμε ότι παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών είχαν μεταφέρει, λίγες ημέρες πριν, ότι σε συζητήσεις με τους θεσμούς συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές πως το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες και το μέτρο περικοπής το συντάξεων –εάν πραγματοποιηθεί- θα είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα, δηλαδή στα πλαίσια επίτευξης των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων (3,5% για το 2019).

«Υπάρχει ένας δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος ξεπερνάει τα 800 εκατομμύρια […] για το 19’ και φτάνει μέχρι το 2022 τα 3,5 δις», διευκρίνισε η Υπουργός. «Μέσα σε αυτό τον χώρο έγιναν τα συγκεκριμένα μέτρα που θα υλοποιηθούν το 19’ για μειώσεις εισφορών, για το επίδομα ενοικίου, για φοροαπαλλαγές», αναφερόμενη στα μέτρα ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την τελική απόφαση περικοπής ή μη των συντάξεων ξεκαθάρισε πως «την απόλυτα καθαρή εικόνα θα την έχουμε όταν καταθέσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, δηλαδή περί τα μέσα Οκτωβρίου», ενώ απέρριψε τα σενάρια που κάνουν λόγο για σταδιακές περικοπές ή αναβολή του μέτρου.

 

Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις

Στόχος της Κυβέρνησης, όπως δήλωσε η Υπουργός, είναι η «ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων».

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό και την εξαγγελία του Πρωθυπουργό για αύξησή του, η Υπουργός ενημέρωσε πως θα επιταχύνει την διαδικασία με εισήγηση τροπολογίας στη Βουλή. Προβλεπόταν να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2019, αλλά θα ξεκινήσει τέλη Σεπτεμβρίου.

Η διαδικασία διαρκεί 4 μήνες και προβλέπει σειρά εκθέσεων από επιστημονικούς φορείς, κοινωνικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, εισήγηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την τελική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η Υπουργός διευκρίνισε ότι η πρώτη αύξηση θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2019.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το μέγεθος της αύξησης του κατώτατου μισθού, η κ.Αχτσιόγλου σχολίασε πως «οι επιπτώσεις της αύξησης στα βασικά μεγέθη της οικονομίας θα αποτυπωθούν». Πρόκειται, ουσιαστικά, για την τετράμηνη διαδικασία που θα ξεκινήσει.

«Σήμερα υπεγράφει η έβδομη κλαδική σύμβαση, η μεγαλύτερη σε ισχύ», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, αναφερόμενη στη χθεσινή επέκταση των κλαδικών συμβάσεων για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους όλης της χώρας, δηλαδή 114.000 εργαζόμενους.

Πρόκειται για την έβδομη επέκταση που πραγματοποιεί η ελληνική Κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος. Είχε προηγηθεί η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε τράπεζες, πρακτορειακές επιχειρήσεις, ναυτιλιακά πρακτορεία και επιχειρήσεις, γραφεία ταξιδιών-τουρισμού, μεταλλευτικές επιχειρήσεις, λιγνιτωρυχεία και των τοπικών κλαδικών των ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων, Ρόδου, Λασιθίου.

«Με το που επεκτείνεται μια συλλογική σύμβαση υποχρεούνται οι επιχειρήσεις του κλάδου να την τηρήσουν, προβλέπουν ανώτερους μισθούς από τον κατώτατο και άρα αυτό οδηγεί σε αυτόματη αύξηση μισθών σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Εκκρεμείς συντάξεις

Το Υπουργείο στοχεύει να εκμηδενίσει τις συντάξεις που εκκρεμούν μέχρι το τέλος του έτους.

«Αρχές του 15’ είχαμε 400.000 απλήρωτες συντάξεις στα συρτάρια μας[…] αυτή τη στιγμή οι κύριες συντάξεις που είναι σε εκκρεμότητα είναι περί τις 43.000 και έχουμε  χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος της χρονιάς να τις πληρώσουμε όλες», ξεκαθάρισε η κ.Αχτσιόγλου.

Η Υπουργός ερωτώμενη για τα ποσοστά της ανεργίας τόνισε ότι η ανεργία «τα τελευταία τρία χρόνια έχει πέσει 7 ποσοστιαίες μονάδες, είμαστε στο 19%».

Όπως σχολίασε, τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ παρουσιάζουν «αύξηση των απασχολούμενων στη χώρα  κατά 300.000 […] το 70% αυτών είναι πλήρους απασχόλησης».

«Σχεδιάζουμε, μέχρι τα μέσα του 19’, προγράμματα περίπου 75.000 νέων θέσεων εργασίας με επικέντρωση στους νέους επιστήμονες», ανακοίνωσε τέλος η Υπουργός.

 

 

 

 

 

 


Σχόλια αναγνωστών

Κάντε ένα σχόλιο

Το e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα απαιτούμενα πεδία συμβολίζονται με *


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST

Background