«Διασχίζω τον κόσμο και φλέγομαι: Η ιστορία των Magic de Spell» γράφει η Ελένη Παπαμικρούλη

«Διασχίζω τον κόσμο και φλέγομαι: Η ιστορία των Magic de Spell» γράφει η Ελένη Παπαμικρούλη

Από την  χωρίς συνειδητότητα εφηβική οργή μέχρι σήμερα, πολλά δύσκολα βράδια κατέληγα να σιγοτραγουδώ το Σαράγιεβο. Ύστερα από το πρώτο κουπλέ μάλιστα, ακολουθούσε πάντα η ίδια φαντασίωση. Πως μια μέρα διασχίζουμε τον κόσμο φλεγόμενοι, αυτόφωτοι από την ομορφιά της ζωής, χωρίς να έχει σημασία πού πάμε, τι ψάχνουμε κι αν θα το παίξουν οι ειδήσεις των οκτώ.

Πάντα το Σαράγιεβο γιατί ΠΑΝΤΑ ήταν πόλεμος. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Κατά μία έννοια, αυτό ήρθαν να περιγράψουν οι Magic de Spell στους συγκινητικά πολλούς φίλους που μαζεύτηκαν την Τετάρτη το απόγευμα, στον Μικρόκοσμο για την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Διασχίζω τον κόσμο και φλέγομαι: Η ιστορία των Magic de Spell» στη χώρα μας.

Μικροί και μεγάλοι παλιοροκάδες, βρεθήκαμε για 110 λεπτά στην «εμπόλεμη ζώνη» που ξεδιπλώθηκε μπροστά μας με αφετηρία ένα παιδικό χαρακτήρα, που όμως πια δεν είναι παιδί… Τι πόλεμος ήταν αυτός; Μα ιδεών. Και με το χρόνο, με το εγώ του καθενός, με όλους και με όλα. Τι ποιο ροκ άλλωστε;

Έτσι, παρακολουθήσαμε μια ιστορική και δισκογραφική αναδρομή της μπάντας, ανέκδοτες ιστορίες και πλάνα, πικρίες και νοσταλγίες – όπως πάντα μπλεγμένες μεταξύ τους σε κάθε τι ανθρώπινο – και όλα αυτά αναδυόμενα μέσα από ένα πλέγμα κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων απ’ όλο τον κόσμο, που διαμόρφωσαν τις συνειδήσεις των μουσικών που αποτέλεσαν τους Magic de Spell αλλά και συνολικά τη φυσιογνωμία της μπάντας.

Όλα σε ένα κλάσμα με κοινό παρονομαστή τη νιότη που δίνει στις ψυχές το ροκ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προβολής, μπορούσες να ακούσεις γέλια και ζωηρούς σχολιασμούς, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με όσα μέλη, παλιά και νεότερα, κατάφεραν να είναι παρόντες. Μια σύντομη βόλτα δε στο χώρο αρκούσε για να καταλάβει κανείς ότι η βραδιά είχε πάρει τη μορφή μιας μικρής γιορτής της ροκ.

Σαράντα δύο χρόνια ζωής αποδείχθηκαν υπεραρκετά ώστε οι Magic de Spell να μπλέξουν πολλούς μουσικούς στην ιστορία τους και να χαράξουν μια πορεία γεμάτη. Βαθιά κοινωνικοί, αμφισβητίες κάθε εποχής στην οποία εκφράστηκαν, μοναδικοί μες τα σωστά και τα λάθη τους. Πάντα με μπόλικη τρέλα και αγάπη για αυτό που έκαναν και κάνουν.

Κι όσο συνεχίζουν να αγαπούν και να αγαπιούνται από τη σκηνή που υπηρέτησαν για μια ολόκληρη ζωή, έχουν λόγο και δικαίωμα να ψελλίζουν νότες, να σκαρώνουν στιχάκια και στο κάτω κάτω να δίνουν την ευκαιρία στους νεότερους να παίρνουν γεύση από εκείνο το παλιό ροκ που δεν παλιώνει.

Δημιουργοί ντοκιμαντέρ:  Βόρις Καραγιάννης, Μιχάλης Λαμπριανίδης

γράφει η Ελένη Παπαμικρούλη “Draggin’ the line” ΔΕΥ. 24:00-02:00


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST