Από Μηχανής Θέατρο – Παρουσίαση προγράμματος για τη χειμερινή περίοδο 2019-2020


Στην παρουσίαση προγράμματος του Από Μηχανής θεάτρου, που έκλεισε 2 επιτυχημένα χρόνια λειτουργίας υπό τη διεύθυνση της Άννας Ελεφάντη και του Δημήτρη Μυλωνά, ένα συναίσθημα ήτανε διάχυτο: ό,τι πρόκειται για μία ομάδα που αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. Και κάπως έτσι το αποτέλεσμα βγαίνει προσεγμένο και αισθητικά άρτιο. Είτε πρόκειται για λεπτομέρειες που αφορούν στη διάρκεια και στην ποίοτητα της παρουσίασης του προγράμματος, που κύλησε πολύ ευχάριστα, και στις νέες καρέκλες του θεάτρου, που υπόσχονται μία αναπαυτική θέαση, μέχρι το ουσιαστικότερο όλων που αφορά στις πολύ διαλεκτές παραστάσεις που προτείνουν και ανεβάζουν. Πρόκειται για μία ομάδα και ένα πρόγραμμα που αγκαλιάζει – όπως τόνισε και ο Αντίνοος Αλμπάνης – τη διαφορετικότητα και την πολυσυλλεκτικότητα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σκηνοθεσίες από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου, όπως τον Κώστα Τσιάνο, αλλά και φρέσκους απόφοιτους της σχολής, μονολόγους και stand-up comedy, κωμωδίες και δραματικά έργα, αρχαίο ελληνικό, σύγχρονο ελληνικό και ξένο θέατρο, ακόμα και όπερα. Θα σταθούμε ειδικότερα σε 4 ιδιαίτερες στιγμές των φετινών προτάσεων του Από Μηχανής θεάτρου.

 

“Ερωτικόν” από την ομάδα Θέαμα

 

Μία πολύ έντονη στιγμή και της παρουσίασης αλλά και όλης της προσπάθειας του Από Μηχανής Θεάτρου είναι η συνεργασία τους με την επαγγελματική θεατρική συμπεριληπτική ομάδα Θέαμα (ΘΈατρο Ατόμων Με Αναπηρία). Η ομάδα αυτή θα παρουσιάσει το έργο της Έφης Τούμπα “Ερωτικόν” στο οποίο παίζει η κόρη της, Χριστίνα Τούμπα και πραγματεύεται το θέμα του έρωτα για τα άτομα με αναπηρία, ένα θέμα ταμπού μάλλον για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

 

Θεσμοφοριάζουσες
Πάνος Λουκαΐδης: Εδώ το κάνουμε αλλιώς. Παρουσιάζουμε τα θέματα σχολικού εκφοβισμού λες και είναι κάτι φυσιολογικό.

 

Σημαντική είναι και η προσπάθεια του Από Μηχανής Θεάτρου για την καθιέρωση του καλοκαιρινού φεστιβάλ Summer Stock Theater . Το φεστιβάλ αυτό έχει ως στόχο να δίνει βήμα σε νέες θεατρικές ομάδες και σε φρέσκους απόφοιτους των δραματικών σχολών. Τα παιδιά αυτά έχουν ένα θεατρικό συγγραφέα ως θεματική ενότητα και τα ήδη υπάρχοντα σκηνικά των παραστάσεων του θεάτρου να χρησιμοποιήσουν για να στήσουν μία παράσταση. Οι επιτυχημένες παραστάσεις, “Θεσμοφοριάζουσες” και “Λυσιστράτη”, από το φετινό 1ο Summer Stock Theater με θέμα τον Αριστοφάνη, θα παρουσιαστούν και στο χειμερινό πρόγραμμα του θεάτρου, και εν αναμονή του 2ου Summer Stock Theater με θέμα τον Σαίξπηρ, στο χειμερινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται οι παραστάσεις “ΜακμπεθΛαιδηΜακμπεθ” και “Δωδέκατη Νύχτα”.

 

The Shell Game
Γιώργος Δούσης: Εμείς πιστεύουμε πως η όπερα δεν είναι για λίγους.

Μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής, που δεν υπήρχε στο πρόγραμμα που μας δόθηκε, ήταν η ομάδα The Medium Project, που θα παρουσιάσει στο Από Μηχανής θέατρο την ελληνική όπερα “The Shell Game”, ακόμη μία παράσταση που είναι ενδεικτική της πολυσυλλεκτικότητας των προτάσεων του θεάτρου αυτού.

 

Θεατρικό Εργαστήρι με τη Ζωή και τη Νεφέλη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το νέο εργαστήρι για παιδιά που θα λαμβάνει χώρα στο Από Μηχανής Θέατρο. “Το Θεατρικό Εργαστήρι με τη Ζωή και τη Νεφέλη” περιμένει παιδιά και εφήβους από 4 μέχρι 16 ετών και το Σάββατο 5 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήρι γνωριμίας με ελεύθερη είσοδο.

 

Αντίνοος Αλμπάνης για “Το Φινιστρίνι”

 

Προσωπική Συμφωνία

Το πρόγραμμα των παραστάσεων, πέρα από τις ήδη επιτυχημένες παραστάσεις “Προσωπική Συμφωνία” και “Το Φινιστρίνι” που συνεχίζουν, περιέχει πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως τα “Αξύριστα Πηγούνια” του Γιάννη Τσίρου, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη, την ιστορία της Αντιγόνης, έτσι όπως έχει πρόθεση να την πει χειροποίητα η Όλια Λαζαρίδου, το “Σλουθ”, τη “Μεταμόρφωση” του Κάφκα, Ιάκωβο Καμπανέλλη με το “Ο Δρόμος περνάει από μέσα μου” και άλλα.

 

The River

 

Σωτήρης Χατζάκης για το “Σλουθ”

 

“Η ιστορία της Αντιγόνης” από την Όλια Λαζαρίδου

 

Ο δρόμος περνάει από μέσα

 

Νίκος Χατζηπαπάς για το έργο “Ζιλ και η νύχτα”

 

“Μεταμόρφωση” του Φ. Κάφκα
Τάσος Σαγρής: Τι γίνεται με όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπορούν να προσαρμοστούν με τους ρυθμούς της εποχής; Και τι γίνεται με αυτούς που δε θέλουν να προσαρμοστούν;

 

Υπέροχό μου, Διαζύγιο
Φαίδρα Δούκα: Η παράσταση αυτή με βρίσκει σε μια στιγμή της ζωής μου που θέλω να πάρω διαζύγιο από όλα αυτά που με βαραίνουν.

 

Κώστας Τσιάνος και Αγγελική Λεμονή για το έργο “Ζωή Χαρισάμενη”

 

Αξύριστα Πηγούνια
Γιώργος Παλούμπης: Πλέον επιλέγω να κάνω μόνο σύγχρονο ελληνικό θέατρο γιατί θεωρώ πως αφορά άμεσα τον θεατή.

 

Γιώργος Χριστοδούλου και Μαρία Προιστάκη για το “Νυφικό Κρεβάτι”
Μαρία Προιστάκη: Αυτό το έργο έχει ένα φως, αλλά όχι ένα φως αναίμακτο.

Αν και η παρουσίαση γενικά μας κίνησε το ενδιαφέρον για πολλές παραστάσεις, αυτή που δε θα θέλαμε να χάσουμε με τίποτα, είναι το “Νυφικό Κρεβάτι” με τους Γιώργο Χριστοδούλου και Μαρία Προιστάκη. Πέρα από το γεγονός ότι η απόφαση για την παράσταση αυτή, πάρθηκε υπό της οσμές μίας μαγειρικής διαδικασίας, οι ηθοποιοί την παρουσίασαν ως μία παράσταση που αφορά τους ανθρώπους που επιλέγουν το “μαζί”.

 

Σωτήρης Μεντζέλος (Ποιον κοροϊδεύω;): Εμένα πότε θα με πας στην Κύπρο;

Αν σας άνοιξε η όρεξη για θέατρο και κάποιες από αυτές τις παραστάσεις δε θέλετε να τις χάσετε, μπείτε στο site του Από Μηχανής θεάτρου, www.amtheater.gr, από 20 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και αγοράστε το εισιτήριό σας για οποιαδήποτε παράσταση με 8 ευρώ!

Και επειδή αγαπάμε το θέατρο και θέλουμε να στηρίζουμε το καλό θέατρο, φέτος το Από Μηχανής Θέατρο θα είναι σίγουρα ένας από τους αγαπημένους μας προορισμούς.

 


Σχετικά άρθρα

Προηγούμενο άρθρο

ΚΥΤΤΑΡΟ live club


Thumbnail

Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST

Background