“Ανατόλ ή η μάχη των φύλων” μια ιστορία διαπραγμάτευσης πιο επίκαιρη από ποτέ…γράφει η Χριστίνα Κοτσοβόλου

Πήγαμε / Είδαμε : "Ανατόλ" στο θέατρο Αλκμήνη (επιμέλεια : Αφροδίτη Πριμικύρη)

Ανατόλ ή η μάχη των φύλων

 

«Μόνο για τον έρωτα και τον θάνατο αξίζει να γράφει κανείς». Αυτό πίστευε ο Άρτουρ Σνίτσλερ, Βιεννέζος γιατρός, θεατρικός συγγραφέας και διηγηματογράφος, ο οποίος κρατούσε αναλυτικό ημερολόγιο για τις πάμπολλες ερωτικές του περιπέτειες. Στην εποχή του, για το έργο του «Ανατόλ, η μάχη των φύλων» αντέδρασαν σχεδόν οι πάντες και σύρθηκε στα δικαστήρια. Σήμερα όμως, με τη σεξουαλική απελευθέρωση, πώς αντιμετωπίζουμε τον έρωτα;

Ο κεντρικός ήρωας, Ανατόλ, ζει καθημερινούς και εφήμερους έρωτες σε μια ατελείωτη σκυταλοδρομία, πάντα διψασμένος και ανικανοποίητος. Ο ίδιος ο Σνίτσλερ ενσαρκώνεται από τον φίλο του Ανατόλ, τον Μαξ, που σχολιάζει και προωθεί τα δρώμενα, παραστέκεται και παρηγορεί τους δράστες. Οι επτά γυναίκες που αποτελούν τα ερωτικά αντικείμενα του Ανατόλ, έρχονται από κάθε τάξη, επάγγελμα, ψυχικό και πνευματικό περίγυρο και καθρεφτίζουν την πολυπλοκότητα και την ηδονή των ερωτικών σχέσεων.

Στο ρόλο του Ανατόλ ο Βαγγέλης Παπαδάκης, αποδίδει εξαιρετικά τον ανικανοποίητο ζεν πρεμιέ, όπως και ο Πέρης Μιχαηλίδης τον ρόλο του φλεγματικού Μαξ. Αποκάλυψη η Τζούλη Σούμα, που ενσαρκώνει και τις επτά γυναίκες του έργου, η οποία με απίστευτη ταχύτητα όχι μόνο αλλάζει κοστούμια αλλά και μπαίνει στο «πετσί» κάθε ρόλου.

Μια ευχάριστη παράσταση, με σωστές δόσεις χιούμορ, που διαπραγματεύεται την κυριαρχία της ερωτικής επιθυμίας και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Γιατί η ερωτική επιθυμία κυριαρχεί τότε, τώρα και πάντα!


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST