“Αίας” στο θέατρο Αλκμήνη. Ο Γιάννης Τράντας πιάνει το νήμα και μας μεταφέρει από τον αρχαίο χιτώνα στην άσπρη, σκισμένη νυχτικιά.

"Αίας" στο θέατρο Αλκμήνη. Ο Γιάννης Τράντας πιάνει το νήμα και μας μεταφέρει από τον αρχαίο χιτώνα στην άσπρη, σκισμένη νυχτικιά.

“Αἴας” του Γ. Ρίτσου στο Θέατρο Αλκμήνη

Ὁ Ρίτσος γράφει τὸν «Αἴαντα», ποὺ ἀνήκει στὴν ποιητική του συλλογὴ «Τέταρτη Διάσταση», όσο ήταν εξόριστος στη Λέρο και στη Σάμο (Αὔγουστος 1967 – Ἰανουάριος 1969). Δεν αναπαριστά τον Αίαντα όπως τον ξέρουμε από τον Σοφοκλή, αλλά τον καλλιεργεί ως γη γόνιμη πάνω στην οποία αποθέτει τον δικό του καημό, αφού στη ζωή του έζησε και με παρόμοιες εμπειρίες και πίκρες. Από αυτές επιδιώκει να καθαρθεί. Η χλεύη και η αγνωμοσύνη των ανθρώπων τον πλήγωσαν…

«…τίποτα ο φόβος δεν είναι του εχθρού μπροστά στο φόβο του φίλου που ξέρει τις κρυφές πληγές κι εκεί σημαδεύει»…

Ο Γιάννης Τράντας επιχειρεί να μεταφέρει στο θεατρικό σανίδι το έργο του Ρίτσου, φέρνοντας με εξαιρετική επιτυχία μπροστά μας τον προδομένο από τους συμπολεμιστές του μυθικό ήρωα, στο πρόσωπο του οποίου αντανακλούν επίσης οι αγωνιστές της νεότερης Ιστορίας, που προδόθηκαν από την πατρίδα τους.

Η δωρική μορφή της Μαρίας Γώγου, στο ρόλο της Τέκμησσας, παρουσιάζει αλλά και κλείνει το έργο.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης στο ρόλο του Αίαντα, με έντονο βλέμμα, που σπάνια βλεφαρίζει, κραδαίνει το σπαθί του πάλαι πότε ισχυρού ήρωα ενώ απαγγέλλει με βροντερή φωνή το μονόλογό του, αιχμαλωτίζοντας το κοινό.

Σωστός ρυθμός, λιτό σκηνικό, ζωντανή μουσική από τον Πέτρο Δουρδουμπάκη, που τονίζει τον λόγο και εντείνει τα συναισθήματα, εξαιρετικά κοστούμια από τον Δημήτρη Παρθένη… όλα συντελούν σε ένα άρτιο αποτέλεσμα και μια καθηλωτική παράσταση.

Στο Θέατρο Αλκμήνη, κάθε Δευτέρα στις 19:00 ο Γιάννης Τράντας πιάνει το νήμα και μας μεταφέρει από τον αρχαίο χιτώνα στην άσπρη, σκισμένη νυχτικιά….

Γράφει η Χριστίνα Κοτσοβόλου “La musica del mondo” ΠΕΜ. 20:00-22:00


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST