“1984” το βιβλίο του George Orwell κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

"1984" το βιβλίο του George Orwell κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

1984 του Τζορτζ Όργουελ
μετάφραση – επίμετρο: Κατερίνα Σχινά
Ο μεγάλος αδελφός είναι ακόμα εδώ… Ένα από τα πιο επιδραστικά κείμενα του 20ού αιώνα για ένα δυστοπικό μέλλον που πλέον ίσως είναι παρόν.

«Απομονωμένος στο νησί Ιούρα στα ανοιχτά της Σκωτίας, υποφέροντας από τη φυματίωση που θα αποβεί σύντομα μοιραία για τη ζωή του, ο Τζορτζ Όργουελ έγραψε το 1984 με πυρετώδη ρυθμό, σ’ έναν αγώνα δρόμου με τον χρόνο, μεταξύ 1947 και 1948. Στις 4 Δεκεμβρίου του 1948 έστειλε το ολοκληρωμένο χειρόγραφο στον εκδοτικό οίκο Secker and Wartburg και το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 8 Ιουνίου του 1949, επτά μόλις μήνες πριν από τον θάνατό του. Κορυφαίο δείγμα πολιτικής δυστοπικής μυθοπλασίας, το 1984 δάνεισε στην αγγλική γλώσσα όρους που καθιερώθηκαν σύντομα στην καθομιλουμένη, ενέπνευσε ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, θεατρικά έργα, ένα μπαλέτο, μία όπερα, ένα άλμπουμ του Ντέιβιντ Μπόουι, απομιμήσεις, παρωδίες, συνδέθηκε με τους πλέον ετερόκλιτους πολιτικούς χώρους, από το κίνημα των Μαύρων Πανθήρων ως την αντικομμουνιστική Birch Society, ερμηνεύτηκε με ποικίλους τρόπους, απαγορεύτηκε, αμφισβητήθηκε».
Από το επίμετρο της Κατερίνας Σχινά

«Το κόμμα σου έλεγε να αρνιέσαι τη μαρτυρία των ματιών και των αυτιών σου. Ήταν η υπέρτατη, η ουσιωδέστερη εντολή του».
Απόσπασμα από το βιβλίο

«Κανένα μυθιστόρημα του περασμένου αιώνα δεν έχει ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή από το 1984 του Τζορτζ Όργουελ».
Atlantic

«Το μυθιστόρημα του Όργουελ είναι μια προειδοποίηση για όλη την ανθρωπότητα.
Επισημαίνει το πόσο σημαντική είναι η αντίσταση στον έλεγχο και την καταπίεση των μαζών».

Guardian

«”Δεν θα πρέπει να θυμόμαστε τον Τζορτζ Όργουελ ως έναν άνθρωπο των αριθμών –το 1984 θα μείνει, όχι το Χίλια εννιακόσια ογδόντα τέσσερα– αλλά ως άνθρωπο των γραμμάτων”» έγραψε ο Paul Gray «”που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο, αλλάζοντας τις λέξεις που χρησιμοποιούμε για να τον περιγράψουμε”».
Time

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ


Σχετικά άρθρα

Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST